Stevan Jović, svestrani gitarista širokog spektra interesovanja će u okviru manifestacije Omnimusica 2022 učesnicima i tuzlanskoj publici predstaviti svoje novo izdanje zbirke kompozicija za klasičnu gitaru, ali pored promocije imaćemo priliku i da čujemo njegove interpretacije muzičkih djela.

Bigrafija

Stevan Jović (1986) rođen je u Šapcu gde je završio osnovnu i srednju Muzičku školu „Mihailo Vukdragović“ u klasi prof. Marka Erdevičkog i prof. Nenada Kondića. Diplomirao je gitaru na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Krajišnika. Dobitnik je nagrade „Mali Princ“, za studenta generacije departmana Muzičke umetnosti. Master i specijalističke studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti „Jacobs School of Music“ u Americi u klasi maestra Ernesta Bitetija.

Dobitnik je nagrada na republičkim i medjunarodnim takmičenjima gitare, uključujuci prve nagrade u Srbiji, Bosni, Sloveniji, Francuskoj i Americi. U Sjedinjenim Američkim Državama patentirao je svoj izum,
Practice-Right, pomagalo u nastavi pri postavci desne ruke kod učenika gitare. Osvojio je prvu nagradu za najbolju ideju i postignute rezultate u preduzetništvu na takmičenju Kelley School of Business IDEA 2012 u Indijani.

Koncertira kao solista i kamerni muzičar. Nedavni nastupi uključuju koncerte sa Novosadskim kvartetom gitara u koncertnoj dvorani Banski dvor u Banja Luci, Kulturnom centru Svilara u Novom Sadu, koncerte sa gitaristom Markom Erdevičkim („Šabački gitarski duo“) u sali Håkonshallen u Bergenu u Norveškoj, Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu i sali Multimedijalnog centra Akademije Umetnosti u Novom Sadu, kao i solistički koncert na 16. Vojvodina Guitar Festivalu u Novom Sadu u okviru projekta evropske prestonice kulture Seobe.

Kao član žirija i predavač učestvovao je na festivalima i takmičenjima – Vojvodina Guitar Festival u Novom Sadu, Pannonia Guitar Festival u Pančevu, ZGuitar Festival u Velikom Zvorniku, Guitar United Festival u Sarajevu, Internacionalni Festival Muzike “Skala” u Brčkom, 61. Festival muzičkih i baletskih škola Srbije u Zrenjaninu, International Guitar Competition “Guitar Salon Belgrade”, Classic Art Festival u Šapcu, „Glasbena čipka“ u Idriji Slovenija, Interlochen Classical Guitar Camp Mičigen (SAD), International Guitar Competition “Alirio Diaz” Rust Austrija.

Učenici Stevana Jovića do sada su kao solisti i članovi kamernih ansambala osvojili preko 50 nagrada na takmičenjima gitare uključujući Republičko takmičenje, Festival Muzičkih škola, Valjevsko gitarsko takmičenje, Vojvodina Guitar Festival, kao i međunarodna takmičenja u Mađarskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Austriji i Nemačkoj.

Asocijacija gitarista Vojvodine objavila je njegove dve knjige, istoriju gitare – Gitara kroz vekove (2017), i zbirku kompozicija – Maestri 1 (2021).

Stevan Jović profesor je gitare u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.